Robotdammsugaren – uppdatering

Så här ett halvår efter att robotdammsugaren flyttade in tänkte jag att det kan vara bra att utvärdera köpet. I början använde vi den flitigt, men med tiden blev det allt mer sällan, av flera orsaker.

  1. Mattorna. Roboten har den fiffiga egenskapen att den kan “se” om den är på väg att köra utför en trappa eller nåt annat stup och kör då åt ett annat håll. Tyvärr aktiveras den här funktionen också på mörka mattor. Vi var därför tvungna att byta ut en dörrmatta och en stor matta eftersom roboten körde ut på mattan och sen “fastnade” där då den trodde att den var nära ett stup.
  2. Möblerna. Vi har ett soffbord med pallar under sig där roboten också tenderade att fastna. Varje gång vi ville köra roboten måste vi därför vända en av pallarna upp och ner och blockera passagen runt soffbordet med två kuddar.
  3. Förberedande städning. Roboten har en borste under sig som snurrar och sopar upp damm. Den är dock inte så diskriminerande utan borstar också upp skosnören och sladdar och väskremmar, vilka till slut får hjulet att fastna och roboten att stanna med nåt slags felmeddelande. I medeltal en gång i veckan hade roboten antingen snurrat in sig i något eller bara annars fastnat någonstans. Det blev därför nödvändigt att göra en förberedande svepning genom alla rum för att eliminera allt som roboten kunde fastna på.

Mest var det nog soffbordet som blev tröttsamt att förbereda varje dag. Och ibland ligger det saker på golvet i det här huset. Dessutom är dammbehållaren ganska liten och måste tömmas typ varannan dag. Vi skaffade ju robotdammsugaren för att vi var för lata för att dammsuga upp allt hundhår, men det tar nog inte så hemskt mycket längre att bara dammsuga som vanligt en gång i veckan. Tråkigt men sant. Men i ett annat hem med andra möbler kan det säkert funka bättre.

One thought on “Robotdammsugaren – uppdatering

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s