Sticksömmen

Men jämna mellanrum fastnar jag för en idé och måste verkställa genast. Jag har funderat på stickning sen jag fick en komplimang för mina knähöga stickasockor som fammo stickat och förra helgen bestämde jag mig för att börja sticka igen för första gången sen kanske lågstadiet. Jag for till Atomic Fibers här i Oak Ridge och skaffade ett nystan yllegarn (ball of yarn) och stickor (needles). Instruktioner för sockor hittade jag förstås på nätet. Räta maskor (knit stitch) kom jag ihåg, och med hjälp av YouTube kollade jag upp hur det nu var man lade upp maskor (casting on stitches) och stickade aviga maskor (purl stitch).

Det var häftigt att känna att det satt i ryggmärgen med stickandet också efter så många års paus. Efter en timmes kämpande med några varv ribbstickning var det sjukt coolt att se att det faktiskt började likna skaftet på en socka. Medan jag satt och stickade fick jag så många flashbacks och minnen att jag måste skriva ner dem.

För det första är klick-klackandet av stickor ett så himla hemtrevligt ljud. Jag kastades tillbaka till mommos kök där det alltid fanns en stickning på gång då jag var barn.

Det kan ha varit mamma som lärde mig, men jag tror att det var i textilslöjden i skolan som jag lärde mig sticka. Då vi avancerade från räta maskor till slätstickning med aviga maskor minns jag att jag tyckte det var sjukt dumt och jobbigt med aviga maskor. Idag tyckte jag inte det var så fasligt mycket jobbigare. Vår textilslöjdslärare hette Tuija och hade alltid rött läppstift. Hon sa att hon använde ett bra läppstift istället för läppomada för att inte få torra läppar. Jag minns att jag lärde mig vad herpes var av henne för hon hade herpes.

Jag kom också att tänka på att jag inte bara läste böcker som barn, jag tror att jag också handarbetade ibland. Jag hade åtminstone en korsttygnsfas, säkert inspirerad av mamma. Jag tyckte mycket om att bläddra i mönstertidningar, men minns inte om jag faktiskt skulle sytt nåt utanför textilslöjden. I textilslöjden i högstadiet sydde vi en hel del dock och Elisabeth lät oss hitta på projekt ganska fritt.

Å ena sidan känns det som om slöjdundervisningen är en relik från gångna tider, men å andra sidan var det ett av mina favoritämnen och jag är glad åt att kunna sy och sticka. Jag tror att det kan vara ganska unikt för Norden. Åtminstone här i USA verkar de inte ha haft praktiska ämnen som huslig ekonomi eller slöjd i skolan överhuvudtaget.

På en vecka har jag lyckats sticka färdigt en socka och börjat på den andra. Jag tror att jag använt ett för grovt garn, för första sockan höll på att bli hobbitstorlek. Det har varit mysigt att sitta och sticka medan man ser på TV. Tiden får utvisa om det här är en fas eller om jag blivit handarbetare for life.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s